Romský festival 2023

V areálu letního kina v parku Boženy Němcové proběhl v sobotu 24. června již 24. ročník tradičního festivalu romské hudby a kultury. Představil se vám Brillant Orchester, Slovak Band, Romathan, Milko Brothers, Opava Band, Gipsy Artis, Čhave Romane.cz nebo Duo Band Kladno. Jako vždy nechyběla spousta dobrého jídla a pití. Festival moderovali Iveta Demeterová a Richard Samko.

Romský festival 2023 byl finančně podpořen Statutárním městem Karviná.

Pokračovat ve čtení „Romský festival 2023“

Romský festival 2021

ROMSKÝ FESTIVAL LETOS PROBĚHL PO DVAADVACÁTÉ

Několik kapel a souborů z Česka nebo Slovenska vystoupilo v sobotu 21. srpna na 22. ročníku Romského festivalu, který se letos konal v Romském kulturním a společenském centru v Karviné-Novém Městě. Po úvodním slovu organizátora Milana Ference se už naplno rozjely kapely. Mladší generaci nejvíce zaujal mladý zpěvák Jan Bendig, po kterém dav doslova šílel. Kromě hudební nadílky byly připraveny také stánky s občerstvením.

Romský festival 2021 byl finančně podpořen Moravskoslezským krajem a Statutárním městem Karviná.

Pokračovat ve čtení „Romský festival 2021“

Výstava o Romech

VÝSTAVA FOTOGRAFIÍ Z ROMSKÉHO FESTIVALU ZAUJALA NEJEN FOTOGRAFY, ALE I VEŘEJNOST

V Romském kulturním centru proběhla v sobotu 11. července vernisáž výstavy černobílých fotografií z posledních tří ročníků Romského festivalu. Jejich autorem je karvinský fotograf Jiří Hanzel. Na fotografiích jsou zachyceny převážně emoce vystupujících či publika. Vernisáž, které se zúčastnila široká veřejnost, fotografovi zajistil Milan Ferenc, který vše uspořádal a zaplatil. Výstava byla rovněž součástí 21. ročníku Romského festivalu.

Tisková zpráva

Výstavu podpořil Moravskoslezský kraj

Pokračovat ve čtení „Výstava o Romech“

Romský festival 2020

ROMSKÝ FESTIVAL PROBĚHL PO JEDNADVACÁTÉ

Tradiční 21. ročník Romského festivalu letos proběhl v areálu Romského kulturního a společenského centra v Karviné-Novém Městě. Byl pátek 21. srpna a lidé si přišli vychutnat divoké romské rytmy, o které se postaralo hned několik kapel. Nechybělo ani dobré jídlo a pití.

Romský festival 2020 byl podpořen Moravskoslezským krajem

Pokračovat ve čtení „Romský festival 2020“

Romský festival 2019

ROMSKÝ FESTIVAL NABÍDL HUDBU, TANEC A SKVĚLÉ JÍDLO

V areálu letního kina proběhl v sobotu 22. června jubilejní 20. ročník Romského festivalu, kde bylo k vidění několik hudebních a tanečních souborů z Česka, Polska či Slovenska. Kromě toho jste se mohli dobře najíst. Lidé se dobře bavili a po skončení hlavního programu si užili taneční zábavu.

Tisková zpráva

Romský festival 2019 byl podpořen Moravskoslezským krajem

Pokračovat ve čtení „Romský festival 2019“

Oslavy Mezinárodního dne Romů 2019

ROMSKÝ SVÁTEK OSLAVILI HUDBOU I ZAMYŠLENÍM

Romské centrum v Karviné-Novém Městě dnes hostilo zástupce města, kraje, společnosti Residomo, neziskových a dalších organizací. Společné každoroční setkání, které uspořádal Milan Ferenc z Občanského Sdružení Romů Severní Moravy, řešilo otázku, jak Romové mohou pomoci bezpečné Karviné. Po workshopu následoval program pro veřejnost, ve kterém se představila například místní Adélka Ferencová, Lukrecius Chang či kapela Sabrosa ze Slovenska. Oceněny byly také tři osobnosti za práci pro Romy.

Akce proběhla v rámci Mezinárodního dne Romů, který každoročně připadá na 8. dubna.

Pokračovat ve čtení „Oslavy Mezinárodního dne Romů 2019“

Oslavy Mezinárodního dne Romů 2018

ROMOVÉ OSLAVILI SVŮJ SVÁTEK BOHATÝM PROGRAMEM

Mezinárodní den Romů připadá na 8. dubna. Svůj svátek proto v tento den v Romském kulturním centru v Karviné-Novém Městě oslavili všichni Romové. Před bohatým programem ovšem ještě dopoledne proběhla beseda se zástupci kraje, města, Residoma, Úřadu práce a mnohých dalších na téma Participace Romů a hledání možností ke zlepšení vzájemného soužití v Karviné. Besedu svolal Milan Ferenc z Občanského sdružení Romů Severní Moravy.

Odpoledne už začal bohatý program, ve kterém vystoupili žáci ze ZŠ Družba, Juventusu a další. Milan Ferenc poté ocenil tři osobnosti, které měly přínos pro Romy. Nakonec vystoupil oblíbený Jan Bendig.

Pokračovat ve čtení „Oslavy Mezinárodního dne Romů 2018“

Mikuláš v Romském centru 2018

MEZI DĚTI NA ZÁBAVU PŘIŠEL PIRÁT I MIKULÁŠ S POMOCNÍKY

Romském kulturním centru v Karviné-Novém Městě ve čtvrtek 6. prosince odpoledne proběhlo Mikulášské odpoledne. Nejprve se za dětmi podíval pirát, který s nimi kouzlil a tančit a poté nechyběl ani Mikuláš se svými pomocníky. Akci připravilo Občanské sdružení Romů Severní Moravy a město. Akci zahájila vedoucí Odboru sociálního Martina Smužová.

Pokračovat ve čtení „Mikuláš v Romském centru 2018“

Tvorba webových stránek: Webklient